Verdens sejeste bagerhjælper

Cases

Efter nyresygdom, nyretransplantation og en ny uddannelse i digital markedsføring er Preben i fuldt sving hos Kagehuset i Hovedgård. Det er ham der tager alle de fristende billeder af brød og kager og gør dem synlige på butikkernes skærme, på hjemmesiden og bageriets sociale medier.

Verdens sejeste bagerhjælper

Nogle mennesker kan præstere det mest utrolige. De kan løbe solen sort under ekstreme forhold. Andre kan svømme over oceaner. Eller udholde smerter der vil knække de fleste. Preben præsteret det ret enestående, at leve uden nyrer og samtidig taget en ny uddannelse og kæmpet sig til et nyt job.

For få uger siden mødte Preben for første gang op hos bagermester Henrik Kjær i Kagehuset i Hovedgård. Han skulle starte et praktikforløb forud for et jobtilbud. Preben havde været der før. Som kontrolmyndighed for Fødevarestyrelsen. Det var ham, der tidligere gav Henrik en glad smiley. Men er arvelig nyresygdom betød, at Preben på kort tid måtte forlade sit faste job gennem 29 år og leve et helt andet liv – uden nyrer.

Men Preben er ikke typen, der bare lader sig slå omkuld. Han insisterede på at tage kampen op. Selv om de manglende nyrer betød dialyse 4 gange om ugen og et energiniveau så lavt, at det var en kamp blot at holde sig vågen, holdt Preben sig i gang. Han blev fleksjobber og tilmeldte sig et FlexUd hos Humanta i digital markedsføring.

Da han første gang mødte op, var underviserne hos Humanta bekymrede for, om han overhovedet burde deltage i et undervisningsforløb. Han hørte måske mere hjemme i en sygeseng. Men Preben stod fast, og fik lært en masse nyt om digital markedsføring.

Efter uddannelsen skulle de nye kompetencer omsættes til et job. Det var naturligvis ikke let. Preben kunne højst tilbyde et par timers arbejde om dagen. Men for bagermesteren var det nok. Til at begynde med. Sammen med Horsens Jobcenter og Humanta fik de aftalt, at Preben skulle starte i Kagehuset.

Heldigvis fik Preben en ny nyre, kort før han skulle starte i det nye job. Og energien er begyndt at vende tilbage. Ikke som dengang begge nyrer virkede. Men meget bedre end i den hårde periode helt uden nyrer.

Nu har Preben arbejdet 4 uger i Kagehuset. Han har indrettet eget lille fotoatelie i bageriets baglokale, hvor han tager billeder af brød og kager. Derpå lægger han dem ind på bageriets hjemmeside og sociale medier. ”Det sidste skal vi til at gøre meget mere ud af,” fortæller Preben glad. For ham slutter kampen nok aldrig helt, men han har afgjort vundet et vigtigt slag. Til glæde for bagermesteren, der nu kan få vist alle de gode bage-sager til kunderne. Og til glæde for Preben, der er kommet tilbage til et fast arbejde igen.

Flere artikler